Derfor bør du velge støttemur fra Aaltvedt

Drømmer du om å få mer ut av tomten? Kanskje du ønsker å jevne ut forskjeller i høyden, skjerme for innsyn eller finne en fin måte å dele opp utearealet på? Hvis svaret på noen av disse spørsmålene er ja, er det stor sjanse for at det nettopp er støttemur du trenger.

Trapp av Rådhus Støttemur Hel Ende Gråmix

Dekorative

Støttemurer er en glimrende måte å pynte opp uteområdet på. Enten du vil pryde landskapet gjennom lekre kontraster eller fremheve deler av tomten eller hagen. De store valgmulighetene innen farge, form og flate gir også mye rom for kreativitet og gjør det enklere for deg å finne uttrykket som best passer dine omgivelser.

Her finner du oversikt over alle støttemurer.

Praktiske

En støttemur er ikke bare vakker å se på, den er også en utmerket problemløser. Den kan hjelpe deg å holde masser av grus, jord eller annet materiale på plass. Den kan skjerme for innsyn, jevne ut forskjeller i høyde og helling og den kan støtte opp eller dele inn hageflekker og bed. Ved å øke bruksarealet på tomten er den også med på å skape trivsel og stemning.

Enkle å bygge

Vi har et stort utvalg murer av kvalitetssikker betong. Alle kan settes opp uten behov for støpning. Et intuitivt låssystem med knotter og jordarmeringsnett gjør det enkelt å tørrstable blokkene slik du selv ønsker. I tillegg har vi en solid og anvendelig sålebjelke som kan brukes til alle våre 8 murvarianter.

Ønsker du å bygge en mur som er over 1 meter bør du være oppmerksom på offentlige krav til dokumentasjon. Så, sjekk med din kommune hvilke regler som gjelder før du setter i gang.

Se også vårt utvalg av gabioner her!

Øker verdien

I tillegg til å øke bruksverdien vil en støttemur i de fleste tilfeller også øke den økonomiske verdien av en tomt, så lenge den er utført riktig. En gjennomtenkt og vakker uteplass med god utnyttelse av bruksarealet vil heve helhetsinntrykket, og på den måten bidra til økt verdi på boligen.  

Lang holdbarhet

Våre ferdigstøpte betongelementer er laget for norske forhold. Produktene er holdbare, tilnærmet vedlikeholdsfrie og laget av kortreiste råvarer. Tørrstablede murer hjelper deg også med telehiv og kan ta opp setninger i grunnen uten å sprekke. Med riktig forarbeid og utførelse får du stødige og vakre konstruksjoner som varer. Her vil mye avhenge av hvilket underlag du har å jobbe med.

Gode tips til forarbeid:

  • Fundament: Planlegg ut ifra underlag, merk opp i forkant og komprimer etter utgraving. Ved krevende grunnforhold som vannholdige masser eller blanding av fjell og leire bør du be om råd fra en fagperson.
  • Avrettingslag: Legg et avretningslag av komprimerbar pukk, minimum 20 cm dypt og som fyller grøftens bredde. I hellende terreng er det lurt å legge avretningslaget trinnvis.
  • Bunnskift: Begynn på det laveste punktet og legg blokkene skiftvis. Sjekk at alle blokker er stabile og i vater underveis.
  • Armering: Jordarmeringsnett anbefales til alle støttemurer. Legg første lag mellom første og andre skift og bruk gjeldende tabell for beregning.
  • Tilbakefylling av masser: Etter hvert som muren stables tilbakefyller du med drenerende masse. Komprimer lagvis og legg drensrøret så lavt som mulig.

Les mer: 10 Gode ideér til hvordan du kan bruke Kantstein

Ta kontakt med oss for råd og inspirasjon. Vi hjelper deg gjerne med både planlegging og bygging: post@aaltvedt.no