Slik legger du utendørs fliser og heller

Drømmer du om å oppgradere uteplassen? Med keramiske fliser fra Aaltvedt får du det vakkert, slitesterkt og vedlikeholdsvennlig på en-to-tre. Flisene kan legges kjapt og helt på egen hånd. Her er våre tips til hvordan du får et fint og varig resultat.

Sjekkliste før du setter i gang:

 1. Planlegg grundig – alt fra arbeidsverktøy til materiale
 2. Mål opp nøye
 3. Prøvelegg flisene – begynn i midten og prøv deg frem
 4. Tilpass fliser der det trengs
 5. Bruker du lim bør dette blandes i forkant

Hvordan legge flisene?  

Helle Cemento 3cm – 60×60 og 80×40

 er best å legge på flatt underlag.

Helle Cemento 3cm egner seg ypperlig til utekjøkkenet, under pergolaen, i vinterhagen eller på terrassen. Flisene er poretette, kjøresterke, tåler belastning og kan legges rett i grus.

3cm-serien til Cemento egner seg aller best på flat mark. Nyanseforskjeller i størrelsen gir flisene et naturlig og anvendelig utseende. Størrelsesforskjellen gjør at de egner seg bedre til å legges direkte på underlaget. Her anbefaler vi en fugebredde på ca. 15mm, minimum 10mm. For et penere resultat bør alle flisene legges i samme retning. Anbefalt leggeretning finner du på undersiden av flisen i form av en pil.

Se vårt flotte utvalg av heller her.

Helle Cemento 2cm – 60×60 og Helle Supera 90x90x3cm 

kan legges uten lim.

Cemento 3cm egner seg ypperlig til utekjøkkenet, under pergolaen, i vinterhagen eller på terrassen. Flisene er poretette, kjøresterke, tåler belastning og kan legges rett i grus.

2cm-serien til Cemento og 3cm-serien til Supera er begge poretette og tilnærmet vedlikeholdsfrie. Flisene passer godt til takterrassen, i utestuen, på utekjøkkenet eller under pergolaen.

2cm heller er det best å legge på helleklosser, også kalt pidestaller eller knaster. Flisene er størrelsesjustert etter produksjon og har derfor fastsatt størrelse. Rene og rette linjer gir flisene et stramt og stilrent utseende som skaper fine kontraster. En ujevn grunn kan gi høydeforskjeller og skarpe kanter, så husk å legg flisene på et stabilt underlag.

Helle Heksagon

Best til stier og gangarealer, som en sti av tråkkheller eller et hellelagt område.

Heksagon er dynamiske og ujusterte heller i sekskantet fasong. Det vil være noe forskjeller i størrelse her også, så fugebredde bør beregnes. Ha litt avstand mellom flisene, bruk fugebredde, prøv deg frem og finn det som passer ditt uterom. Heksagon legges best direkte i settelag, men kan også legges som ordinære kvadratiske heller.

Usikker på hvilken flis du bør du velge? Les Heller og lykke på uteplassen

For at fliser skal holde seg pene over tid er det også viktig at:

 • Du følger leggeanvisningen
 • Underlaget er egnet til flisen du legger
 • Det er god og riktig avrenning av vann
 • Det er rom for feltinndeling med fuger
 • Det er full kontakt mellom flis og underlag ved liming – bruk dobbelliming eller flytlim
 • Du velger lyse fliser til solrike forhold – mørke fliser blir fort varme og kan utvides

Trenger du inspirasjon til å sette i gang? Les Fra uferdig uterom til fortryllende oase